Sajt és bor

Fontos a sajt és bor helyes párosítása. Néhány ötlet: melyik sajthoz mely bor illik.

Lágy és kenhető sajtok - savakban gazdag (vagyis fiatal) rizlinget, tanninszegény, lágy vörösbort (pl. Merlot) kívánnak társul.

Camembert és brie sajtok - könnyű száraz pezsgő, vagy alacsony alkoholtartalmú, savszegény fehérbor illik hozzá.

Kecskesajtok - hosszabb ideje hordóban érlelt fehérborok (pl. barrikolt Szürkebarát), vagy nem túl gyümölcsös vörösborok társaságában érvényesülnek.

Félkemény sajtok - magas alkoholtartalmú, savakban gazdag vörös- (Cabarnet Sauvignon, Cabarnet Franc) és fehérborokkal (pl. Rajnai Rizling) harmonizálnak.

Kemény sajtok - magas tannintartalmú vörösborok (az egri, villányi, szekszárdi vörösborok többsége ilyen) társaságában érvényesülnek igazán.

Kék sajtok - ízgazdagságukat leginkább az édes fehérborok (Tokaji Aszú, édes Szamorodni) emelik ki.