Fröccstan

Jó fröccsöt készíteni csak a kiváló minőségű, arra alkalmas szerkezetű és ízvilágú borokból lehet, és az sem mindegy, milyen buborékos vízzel dúsítjuk a bort. Teszteltük, melyek lehetnek az idei nyár legjobb fröccsborai, és azt is kiderítettük, milyen ételekkel párosítva hozzák legjobb formájukat.

Spriccer helyett fröccs

A fröccs a mai formájában igazi hungarikum, olyan nagy magyarok bábáskodtak ugyanis a megszületésénél, mint Jedlik Ányos és Vörösmarty Mihály. A legenda szerint Jedlik úr az inga, a dinamó és a csöves villámfeszítő feltalálása közben mindig felhörpintett egy-egy pohár jófajta bort, hogy serkentse gondolkodását. Gyomra azonban tiltakozott a szőlő erjesztett leve ellen, ezért vízzel hígította a nedűt.

Egyszer aztán Fáy András, a reformkor egyik jelentős alakja fóti pincéjébe invitálta Vörösmarty Mihályt néhány barátjával egyetemben. A barátok közt ott volt Jedlik is, és amikor kitöltötték neki az első pohár bort, előkapta háta mögül a szódásszifont, és a jelenlévők legnagyobb csodálatára belespriccelt egy nagyot a pohárba.

Vörösmarty kérdésére, hogy tulajdonképpen mit művel, a feltaláló rávágta: spriccert készít! A Szózat atyjának azonban nem tetszett az idegenül hangzó szó, ezért a habzó nedűt azonmód elkeresztelte fröccsnek. Azóta mindenki így hívja a szódavízzel dúsított bort.

 

"Fröccs tabló"Alapok: bor és víz

 

Egy igazi fröccskészítő a szódavízen kívül semmiféle más buborékos vizet nem enged a bor közelébe. Ha azonban semmiképpen sem jutunk szifonhoz, akkor kénytelenek vagyunk ásványvízzel felönteni a bort. Próbára tettünk néhány ásványvizet, és kijelenthetjük: a Borsec és a Kékkúti például képes felvenni a versenyt a legjobb szódával is.

A jó fröccs egyik titka, hogy beszerezzünk egy régimódi szifont

A fröccs lényege ugyanis a buborék, amely élettel tölti meg a legsoványabb bort is.
Évszázadok óta tartja magát az a teória, hogy fröccsöt csak a rossz minőségű lőréből érdemes készíteni, a minőségi bort nem "illik" felvizezni. Ez azonban hatalmas tévedés, hiszen az igazán jó fröccs titka, hogy a bor kikupált savakkal és harsogó zamatokkal rendelkezzen. A bor és a víz aránya persze szubjektív dolog, de vannak olyan állandó keverékek, amelyeket mindenki ismer. Aki eddig nem tudta, mi a különbség a háziúr és a házmester között, az most megtanulhatja.

Fröccskódex

Klasszikus fröccs: 2 dl bor 1 dl szódával
Kisfröccs: 1 dl bor 1 dl szódával
Hosszúlépés: 1 dl bor 2 dl szódával
Házmester: 3 dl bor 2 dl szódával
Viceházmester: 2 dl bor 3 dl szódával
Háziúr: 4 dl bor 1 dl szódával
Lakó-fröccs: 1 dl bor 4 dl szódával
Krúdy-fröccs: 9 dl bor, 1 dl szóda, ami "megvicceli" a bort

Miből lesz a jó fröccs?

A fröccskészítésnél meghatározó elem a bor fajtája és ebből következően a színe. A fröccs tehát lehet fehér, rózsaszín (rosé), avagy piros (vörös). És ha már ilyen árnyalatokba bocsátkozunk, tudnunk kell, hogy a színek mögött más és más ízek rejlenek, sőt a különféle fröccsök más és más ételekből tudják kihozni a maximumot. Azon túl ugyanis, hogy a fröccs a legkönnyebb és legjobb nyári szomjoltó, bizonyos ételekkel kombinálva még tovább fokozhatja a kulináris élvezeteket.

Egy tökéletes nyári délután kellékei

Fehér fröccs

Fehér fröccs csak fehérborból készül, alapszabály, hogy reduktív borból csináljuk. A reduktív borok ugyanis a levegő kizárásával, rozsdamentes acéltartályokban készülnek, így megőrzik a szőlőből származó, az erjedés során keletkezett illat- és zamatanyagokat. Fahordós érlelésű (különösen a barrikolt) fehérborok nem valók fröccsnek.

Etyeki Kúria "Cuvée 1" 2006

Három szőlőfajta (királyleányka, sauvignon blanc és chardonnay) levéből kevert szomjoltó. A csavarzártól nagyon trendi, afféle bulibor. A klasszikus, kettő az egyhez arányban ajánljuk. Mindenhez jó, ami a Balaton partján megterem: lángos, panírozott hal, saláták. Zsírégetéshez sem utolsó.

Gellavilla Olaszrizling 2005

A csavarzár alatt a legnagyobb mennyiségben termesztett fehérszőlő leve, az olaszrizling lapul. Balatonszőlős a szűkebb hazája. Friss, üde, gyümölcsös, egyszerű, viceházmester módra kiváló. A legnagyobb élmény vele: kacsazsíros fehér kenyér snidlinggel és lilahagymával, de libatepertővel is tud ínycsiklandó meglepetéseket szerezni.

Nyakas Irsai Olivér 2006

Ez lehet az egyik kedvenc fröccsalapunk. Muskotályos-birsalmás illat, hízelgő zamatok. A "háziúr" szerepkör passzol hozzá a leginkább, jóban van az aszpikos csirkével és az olívaolajjal meglocsolt salátákkal. Remekül feldobja a mákos kalácsot is - és ez nem vicc.

Légli Blanc 2006

Olaszrizlingre épített vegyes felvágott. Zöld színe a csalánt idézi, amely illatában és ízében azonnal jelentkezik is. A szóda, esetleg a fent említett ásványvizek valamelyike a zöld, üde, füves jelleget még jobban kidomborítja. Egy meleg nyári délután tulajdonképpen bármihez passzol, de leginkább grillezett zöldségek mellett (padlizsán, cukkini, hagyma, sárgarépa, burgonya) szólhat nagyot. Ideális keverési aránya a "házmester".

Légli Ottó blanc-jából kiváló házmester lesz

Rosé fröccs

A rosé tulajdonképpen a fröccs "kisöccse", hiszen eleve szén-dioxidot adagolnak hozzá. A könnyedebb, gyümölcsös, teljesen száraz rosék alkalmasak leginkább arra, hogy buborékkal dúsítsuk őket.

Dúzsi Rosé 2006

Illatban, ízben piros gyümölcsök: friss eper, málna, ribizli. Önmagában is üdítő, de szerintünk egy a kettő arányban itatja magát a legjobban. Grillezett pulyka és lazac mellett hihetetlenül jó. Vigyázat, itatja magát!

Konyári Rosé 2006

Élénk, csábító, málnapiros szín, száraz, de gyümölcsös íz. Jól felépített savszerkezet. Klasszikus vagy kisfröccs formában működött a legjobban. Olasz tészták nagy barátja. Valamiért a ricottával és spenóttal töltött ravioli mellett szólt a legnagyobbat.

Piros fröccs

A piros fröccs ritka, hiszen kevés olyan könnyű vörösbor akad, amely alkalmas a feladatra. Kettőt találtunk, amit bátran ajánlunk.

Sebestyén Csaba "ICZE" Cuvée 2004

Az icze valamikor űrmérték (bormérték) volt. Valamicskével többet nyomott, mint a mai 0, 75-ös palack. Kékfrankos, merlot, meg még egy-két fajta alkotja. A könnyű vörösborok egyik lehetséges etalonja. "Házmesterként" tűnt a legelevenebbnek., különösen finom fűszeres grillkolbászok mellé kortyolva.

Sebestyén Csaba "Indigó" Zweigelt 2005

Nevét a színéről kapta, de azért nem mindig olyan lila. Szódával felöntve meg pláne nem. Van teste, kikupált tanninja, jó sava. Egyben van, rendben van. Kisfröccsként illedelmesen viselkedik egy könnyedebb pörkölt vagy bográcsgulyás mellett.

Deluxe Magazin